Kos Turdus merulacommon (Tiež: Kos euroázijský)

Od Moniky Mattsonovej

Geografický rozsah

Kos európsky (Turdus merula) sa nachádza predovšetkým na celej východnej pologuli v palearktickej oblasti. Vyskytuje sa v celej Európe, ale v závislosti od ročného obdobia sa nachádza aj na západe ako východné pobrežie Číny a na severe až po severné pobrežie Švédska. Vyskytuje sa aj pozdĺž severného cípu Afriky a pozdĺž celého pobrežia Islandu. Vták bol zavlečený aj do austrálskeho regiónu pozdĺž juhovýchodného cípu Austrálie a Nového Zélandu. Počas obdobia rozmnožovania sa tento vták vyskytuje predovšetkým na východe od Poľska, na severe vo Švédsku a na západe v Jekaterinburgu v Rusku. Počas obdobia rozmnožovania sa vyskytuje aj v juhovýchodnom cípe Číny a južnej Indie. Počas mimohniezdnej sezóny sa vyskytuje predovšetkým v Európe, ale možno ju nájsť aj na východe ako v západnej časti Číny. S rastúcou urbanizáciou sa migrácia stala menej bežnou. Mnohé zostanú v týchto oblastiach počas jarnej a letnej sezóny, aby sa rozmnožili. V južnej a strednej Európe sa v porovnaní so severnými a východnými populáciami v Európe vyskytuje väčšia koncentrácia európskych kosov.(Butchart a kol., 2014; Vliet, a kol., 2009)

  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny
  • austrálsky
    • zavedené

Habitat

Kos európsky sa najčastejšie vyskytuje v mestských oblastiach vrátane záhrad, parkov a mestských kríkov. Možno ho nájsť aj na farmách so živými plotmi a lesných oblastiach. Koncentrácia vtákov sa zvyšuje v mestských oblastiach v porovnaní s vidieckymi oblasťami. Zvýšená hustota obyvateľstva je spôsobená väčším množstvom potravín produkovaných ľuďmi. Hatchell a kol. (2008) zistili, že kos sa častejšie vyskytoval v miestach s hustou vegetáciou, kde si staval hniezda. Hniezda kosa sú vyrobené z trávy, lístia a blata. Hniezda sa zvyčajne nachádzajú na stromoch v najširšej časti základne, približne 132,4 cm od zeme (Taberner et al. 2000). Je známe, že vtáky obývajú nadmorské výšky medzi 900-2300 metrov.(Hatchwell, a kol., 2008; Hume, 2004; Taberner, a kol., 2000)



  • Regióny biotopov
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • mestský
  • Prevýšenie rozsahu
    900 až 2300 m
    2952,76 až 7545,93 ft

Fyzický popis

Samce európskeho kosa sú úplne čierne, zatiaľ čo samice sú zvyčajne hnedé. Samce majú jasne žlté alebo oranžové zobáky, zatiaľ čo samice sú hnedé až tmavohnedé. Oko u samcov je ohraničené jasne žltým očným krúžkom. Kos európsky váži v priemere 102,06 gramov. Kos je dlhý približne 25 centimetrov s rozpätím krídel medzi 34-38 centimetrami. Mláďatá sa rodia bez peria.(Bright a Waas, 2002; Faivre a kol., 2001)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    80 až 125 g
    2,82 až 4,41 oz
  • Priemerná hmotnosť
    102,06 g
    3,60 oz
  • Priemerná dĺžka
    25 cm
    9,84 palca
  • Rozpätie krídel
    34 až 38 cm
    13,39 až 14,96 palca

Rozmnožovanie

Kos európsky je počas svojho života sociálne monogamný. Niektoré samce kosov sa však môžu pokúsiť prenasledovať samicu, ktorá už má partnera. Kos sa zvyčajne začína páriť vo veku jedného roka.

riziká čistenia zubov starších psov

Keď si samec kosa získa územie, bude ho brániť pred konkurentmi tak, že pobeží hlavou napred priamo na akékoľvek vtáky, ktoré sa pokúsia vstúpiť. Samice sa môžu podobným spôsobom brániť a súťažiť aj pri hľadaní miest na hniezdenie.



Samce pri lákaní samíc na párenie používajú komplexné zobrazenie. Majú otvorený zobák, po ktorom nasleduje séria šprintov a úklonov hlavy spolu s tlmenou piesňou. Ak samica prijme tento prejav, zdvihne súčasne hlavu aj chvost, čím dá samcovi najavo, že je pripravená na párenie.

Sfarbenie zobáka u samca kosa je vlastnosť, ktorá sa používa na prilákanie partnera. Samice sú zvyčajne viac priťahované k oranžovým zobákom, pretože to naznačuje, že samec má priaznivé schopnosti hľadať potravu, čo by bolo prospešné pri zabezpečovaní vyliahnutých mláďat. Sfarbenie pochádza z typu a množstva karotenoidov, ktoré muž prijíma zo stravy.

Hniezda sa nachádzajú približne 6 metrov nad zemou na stromoch alebo kríkoch.(Bright a Waas, 2002; Preault a kol., 2005)



  • Systém párenia
  • monogamný

Počasie môže mať vplyv na to, kedy sa vták rozhodne začať rozmnožovať, ale kos sa zvyčajne rozmnožuje medzi marcom a júnom. V priemere vytvorí kos európsky 2 až 6 hniezd ročne. Každé hniezdo obsahuje v priemere 3 vajcia a celkový počet vajec môže byť 24 ročne.

Liahnutie nastáva približne po 13 dňoch inkubácie. Európske kosy vážia pri vyliahnutí približne 6 gramov. Typicky, približne za 8 dní sa vyliahnutým mláďatám začne vyvíjať perie v primárnej a sekundárnej oblasti krídla. Ak má vyliahnuté mláďa podváhu, pravdepodobne v dôsledku nedostatku dostupnej potravy, vývoj peria môže trvať ďalší deň alebo dva.

Partecke a kol. (2005) zistili, že reprodukčné cykly mestskej populácie sú antropogénne ovplyvnené. Množstvo neprirodzeného svetla, ktorému sú vystavené, je v týchto mestských oblastiach vyššie. Umelé svetlo simuluje dlhšie dni, čo ovplyvňuje, kedy sa kos začne rozmnožovať. Môže tiež ovplyvniť, kedy sa vták začne sexuálne vyvíjať.(Magrath, 2008; Sneh, 1958)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Kosy európske sa rozmnožujú 2 až 6-krát ročne
  • Chovateľská sezóna
    Medzi marcom a júnom
  • Rozsah vajec za sezónu
    24 (vysoké)
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    14 dní
  • Priemerný vek mláďat
    8 dní
  • Rozsah času do nezávislosti
    13 až 14 dní

Väčšina vtákov, vrátane kosa, je altriciálnych a na prežitie po vyliahnutí si vyžaduje rodičovskú starostlivosť. Hniezda zvyčajne stavia samica. Samec aj samica kosa prispievajú k poskytovaniu potravy, ako sú dážďovky, pre vyliahnuté mláďatá, avšak samica je jediným pohlavím, ktoré inkubuje vajíčka. Predpokladalo sa, že samce s oranžovým zobákom navštevujú hniezda častejšie ako samce so žltým zobákom. Preault a spol. (2005) študovali mestskú populáciu vo Francúzsku a nenašli žiadnu koreláciu medzi farbou zobáka samca a frekvenciou návštevy hniezda.

Približne po 13 až 14 dňoch mláďatá vážia asi 70 gramov a sú dostatočne zrelé na to, aby opustili hniezdo. Všetky vyliahnuté mláďatá, ktoré uhynú v hniezde, zvyčajne odstráni matka.(Preault a kol., 2005; Snow, 1958)



  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • mužskej rodičovskej starostlivosti
  • ženská rodičovská starostlivosť
  • predhnojenie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

Najdlhšia známa dĺžka života kosa európskeho vo voľnej prírode je 21,8 roka, no priemerná dĺžka života je 2,4 roka. Nevychováva sa v zajatí. Saether (1989) uvádza pozitívnu koreláciu medzi telesnou hmotnosťou a mierou prežitia.(; Fransson, a kol., 2010; Saether, 1989)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    21,8 (vysokých) rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    2,4 roka

Správanie

Kos európsky je denný. Bude migrovať sezónne na jeseň alebo v zime na vzdialenosti 800-2000 km. Jesenná sezóna zahŕňa október až november, zatiaľ čo zimná sezóna zahŕňa december až február. Samice s väčšou pravdepodobnosťou migrujú v jesennom období v porovnaní so samcami.

poplatok za adopciu kožušiny za záchranu dieťaťa

So zvyšujúcou sa hustotou ľudí a vyrušovaním sa kos bude často presúvať na nové miesta pri hľadaní oblastí s menším pohybom ľudí (Fernandez-Juricic a Telleria, 2000). Rušenie môže zahŕňať chodcov, psov (Canis lupus familiaris), a straky, (Pica pica). Vplyv porúch zahŕňa zníženie množstva času stráveného hľadaním potravy.

Kos európsky je počas celého života sociálne monogamný. Kos sa zvyčajne rozmnožuje medzi marcom a júnom. Hniezda si zvyčajne stavia samica, ale k poskytovaniu potravy vyliahnutým mláďatám prispievajú aj samec aj samica kosa, napríklad dážďovky.(Fudickar a Partecke, 2012; Fudickar, a kol., 2013; Karakaya a Arikan, 2015)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sťahovavý
  • územné

Home Range

Kos má domový areál približne 12 700 metrov štvorcových na hniezdo. Vzdialenosť od jedného hniezda k druhému bola v priemere najmenej 30 metrov od seba.(Karakaya a Arikan, 2015)

Komunikácia a vnímanie

Kos európsky má zložité volanie a má schopnosť meniť výšku tónu a hlasitosť v závislosti od prostredia. O kos je známe, že prispôsobuje svoje ihrisko podľa blízkosti mestských oblastí. Čím bližšie je k hlučným urbanizovaným oblastiam, tým vyššie je ihrisko. Zmena výšky tónu sa považuje za limitujúci faktor pri hľadaní partnerov na reprodukciu. Frekvencie skladieb medzi mestskými a vidieckymi oblasťami sa líšia v priemere 198 Hz (Nemeth a Brumm, 2010).

Kos európsky tiež mení vzory a výšku svojich piesní, keď oznamuje úmysel bojovať. V súčasnosti nie je známe, či používa nejaké chemické signály, ako sú feromóny. Nie je tiež známe, aké vizuálne vnímanie má kos.(Nemeth a Brumm, 2010; Ripmeester a kol., 2007)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Kos je frugivožravec a zrnožravec. Bežne sa živí väčšími, vysoko energetickými plodmi, ako je napríklad hloh obyčajný (Crataegus monogyna). Je známa konzumácia druhov ovocia so semenami, ktoré sú ľahko stráviteľné s nízkou koncentráciou semien. Tento vták tiež konzumuje trnku (Prunus spinose), brečtan (Hedera helix), bazové ovocie (Sambucus nigra), ostružina (Rubus fruticosa) a dogrose (psia ruža).

Európsky kos sa živí aj hmyzom vrátane chrobákov, húseníc, kobyliek, slimákov, pavúkov a dážďoviek. Vzhľadom na blízkosť urbanizovaných oblastí sa dá predpokladať, že vták konzumuje aj ľudskú potravu.(Hume, 2004; Sobral a kol., 2010)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • hmyzožravec
    • mäkkýše
    • červotoč
  • bylinožravec
    • frugivore
    • zrnožravec
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • suchozemské nehmyzové článkonožce
  • mäkkýše
  • suchozemské červy
  • Rastlinné potraviny
  • semená, obilniny a orechy
  • ovocie

Predátorstvo

Bežným predátorom kosa sú krahujece euroázijské (Hawk úsilie), pretože kos európsky bežne vyhľadáva potravu nachádzajúcu sa na zemi v otvorených a nechránených priestoroch. V období rozmnožovania majú samice kosov tendenciu tráviť viac času hľadaním potravy v porovnaní so samcami, čo vedie k narastajúcemu počtu úmrtí samíc v dôsledku predácie. Medzi ďalšie známe predátory patria domáce mačky (Cat), lasice a líšky. Hniezdnym predátorom kosa je aj straka euroázijská (Pica pica), sojka obyčajná (Garrulus glandarius), a plch záhradný (Eliomys quercinus).(Post and Gotmark, 2006)

ako udržať psa mimo kuchyne

Úlohy ekosystémov

Kos európsky zabezpečuje šírenie semien divokých čerešní (Prunus avium) vyvracaním semien po konzumácii ovocia. Je bežné nájsť parazita známeho ako mucha vtáčia (Trypocalliphora braueri) v hniezdach kosa európskeho. Zistilo sa, že larvy parazitov ovplyvňujú rast a mieru prežitia mláďat. Súvisí to aj s anémiou (Lucenicová et al. 2014). Ďalšími parazitmi, s ktorými sa kos stretáva, sú kliešte z roduIxodes. Prítomnosť kliešťov bola zistená najčastejšie vo vidieckych oblastiach. Kos európsky je hostiteľom apikomplexových črevných parazitov, ktoré patria do roduIsospora. Kos, ktorý má vyššie hladiny karotenoidov, spomaľuje rýchlosť replikácieIsosporaale nezabráni výskytu parazita.

Kukučka obyčajná (Cuculus canorus) je chovný parazit, ktorý zvyčajne neovplyvňuje kosa a vykonali sa štúdie, aby sa zistilo, prečo kos nie je vystavený kukučiemu parazitizmu. V experimente boli kosy veľmi agresívne a rýchlo odstránili vajíčko parazita. Táto agresivita je pravdepodobne dôvodom nízkeho parazitizmu kukučky obyčajnej.(Breitbach, a kol., 2012; Gregoire, a kol., 2002; Grim a Honza, 2001; Luceničová, a kol., 2014)

  • Vplyv na ekosystém
  • rozptyľuje semená
Komenzálne/parazitické druhy

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Kos európsky navštevuje vtáčie kŕmidlá v mestských parkoch a pridáva druhovú variáciu pre pozorovateľov vtáctva na týchto kŕmidlách. Tento druh bol tiež použitý ako modelový organizmus v jednej štúdii hodnotiacej účinky ľudského vyrušovania na stravovacie návyky.(Fernandez-Juricic a Telleria, 2000)

  • Pozitívne vplyvy
  • ekoturizmu
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Kos čierny nemá na človeka žiadne negatívne ekonomické dopady.

Stav ochrany

Kos európsky je na Červenom zozname IUCN uvedený ako druh „najmenej obavy“. V americkom zákone o sťahovavých vtákoch, federálnom zozname USA a CITES je uvedený ako druh s „žiadnym zvláštnym štatútom“.

Predpokladá sa, že populácia je celkovo stabilná, ale v niektorých vidieckych oblastiach môže klesať. Dôvodom tohto poklesu sú poľnohospodárske zmeny uskutočnené farmármi. Úsilie o ochranu kosa je obmedzené kvôli jeho predpokladanej stabilite a podobnosti. Obmedzenie ľudského vyrušovania v mestských parkoch by pomohlo pri riadení veľkosti populácie v týchto oblastiach.(Fernandez-Juricic a Telleria, 2000;)

Prispievatelia

Monika Mattson (autor), Radford University, Cari Mcgregor (editor), Radford University, Zeb Pike (editor), Radford University, Karen Powers (editor), Radford University, April Tingle (editor), Radford University, Jacob Vaught (editor) , Radford University, Tanya Dewey (editor), University of Michigan-Ann Arbor.