Serinus mozambicus žltočelý kanárik

Autor Timothy Lambert

Geografický rozsah

Kanáriky žltočelé pochádzajú z veľkej časti subsaharskej Afriky. Vyskytujú sa vo väčšine krajín pod ich severnou hranicou 17˚ severnej zemepisnej šírky vrátane Mauretánie, Guiney, Libérie, Mali, Pobrežia Slonoviny, Burkiny Faso, Ghany, Toga, Beninu, Nigérie, Kamerunu, Čadu, Stredoafrickej republiky, Sudánu, Eritrey. , Etiópia, Kongo, Zair, Uganda, Keňa, Rwanda, Burundi, Tanzánia, Angola, Zambia, Malawi, Mozambik, Zimbabwe a Botswana (Fry a Keith, 2004). Chýbajú najmä v suchých oblastiach Južnej Afriky a tropických dažďových pralesoch v povodí Konga.(„The Green Singing Finch“, 2007; Fry a Keith, 2004)

Populárne klietkové vtáky, kanáriky žltočelé, boli vypustené v blízkosti ľudských sídiel po celom svete, čím sa vytvorili populácie tam, kde to podmienky dovoľujú. Introdukované vtáky okrem iných krajín kolonizovali časti Havaja, Portorika, Svätého Tomáša, ostrova Mafia, Maurícia a Réunionu.(Fry a Keith, 2004; Sibley, 2000)



  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • zavedené
  • etiópsky
    • zavedené
    • natívny
  • neotropické
    • zavedené
  • oceánske ostrovy
    • zavedené
  • Indický oceán
    • zavedené
  • Tichý oceán
    • zavedené

Habitat

Serinus mozambicusuprednostňuje otvorené lesy a pasienky pod 2300 m, ale možno ich nájsť aj v rôznych iných biotopoch vrátane pobrežných krovín, mangrovníkov a piesočných dún. Zriedkavo sa vyskytujú v tropických dažďových pralesoch alebo suchých oblastiach. Často navštevujú obrábané pôdy, kde využívajú hojnosť ciroku, prosa a iných obilnín.(Fry a Keith, 2004; Sinclair a hokej, 1996)



  • Regióny biotopov
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky
  • les
  • krovinatý les
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • predmestský
  • poľnohospodárska
  • Prevýšenie rozsahu
    0 až 2300 m
    0,00 až 7545,93 ft

Fyzický popis

Kanáriky žltočelé sú pestrofarebné a majú priemernú dĺžku 12 cm (4,75 palca). Dospelí samci majú zlatožltú tvár, brucho, boky, zadok a chvost. Majú hnedé až čierne malarové pruhy a pruhy na očiach, ktoré pokračujú až k zobáku, oba sú obklopené charakteristickou zlatožltou farbou. Ich chrbát, krk a koruna sú hnedé až žltkasto olivovozelené (Fry a Keith, 2004). Majú riedke tmavé pruhy na chrbte, tmavšie hnedé primárne a sekundárne časti, tmavé až svetlohnedé chvostové perá so svetlejšími žltkastými alebo zelenkastými okrajmi a svetloružovo-hnedé zobáky. Dospelé samice sú v operení podobné samcom. Vyznačujú sa krúžkom hnedých pierok pretínajúcim spodok hrdla, pripomínajúcim perlový náhrdelník. Vo všeobecnosti sú o niečo matnejšie hnedé a bledšie žlté, so svetlejšími očnými a malovými pruhmi. Mláďatá sú podobné samiciam, so silným pruhovaním. Mláďatá samce línajú zo svojich značiek na náhrdelníku vo veku približne 6 mesiacov.(Fry a Keith, 2004; Sinclair a hokej, 1996)

Jedenásť poddruhovSerinus mozambicusboli identifikované, každý s jemnými odchýlkami v operení, veľkosti, dĺžke krídel a iných telesných rozmeroch. Juhoafrické vtáky vykazujú regionálne farebné variácie s prechodom od matnejších jedincov na západe po najjasnejšie žlté vtáky na východe.(Sinclair a hokej, 1996)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • mužské farebnejšie
  • Hmotnosť rozsahu
    8,5 až 17,1 g
    0,30 až 0,60 oz
  • Priemerná hmotnosť
    13,0 g
    0,46 oz
  • Dĺžka rozsahu
    11 až 13 cm
    4,33 až 5,12 palca
  • Priemerné rozpätie krídel
    21,5 cm
    8,46 palca

Rozmnožovanie

Kanáriky žltočelé sú sociálne monogamné. Pár zvyčajne bráni svoje územie pred ostatnými členmi druhu, aj keď príležitostne môže na tom istom strome hniezdiť niekoľko párov. Na začiatku obdobia rozmnožovania sa členovia spárených párov často naháňajú pomalým, na stopách, rovným letom z vetvy na vetvu. Samce kŕmia svoje partnerky počas obdobia rozmnožovania a tiež spievajú nahlas trilkujúce piesne, keď sú vzpriamene posadené a veľmi sa kývajú.(Fry a Keith, 2004)

Oba vtáky zbierajú rastlinné vlákna (väčšinou jemné trávy) a iný vhodný materiál, z ktorého si samica postaví malé miskovité hniezdo. Hniezda sú postavené vo výške 1 až 6 metrov nad zemou v rozvetvených konároch, vetvičkách alebo iných podporných štruktúrach, ktoré sú zvyčajne chránené pred pohľadom hustým lístím.(Moulton, 1993)

  • Systém párenia
  • monogamný

Serinus mozambicusrozmnožuje sa v období dažďov, keď je dostatok potravy na odchov mláďat. Kvôli obrovskému rozsahu druhov sa načasovanie tohto obdobia značne líši v závislosti od poveternostných podmienok. Znesú sa dve až päť (zvyčajne 3) vajcia, jedno denne, až kým sa neskončí znáška. Inkubácia samotnej samice trvá 13 dní a (aspoň pre vtáky chované v zajatí) zvyčajne začína po znesení posledného alebo predposledného vajíčka. Počas tohto obdobia samec pravidelne kŕmi svoju partnerku a spieva z neďalekého posedu.(Fry a Keith, 2004; Moulton, 1993)



  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • vajcorodý
  • Interval chovu
    Príbuzné vtáky často chovajú každý rok jedno až tri mláďatá v závislosti od dostupnosti potravy a počasia.
  • Chovateľská sezóna
    Obdobie rozmnožovania sa líši v celom rozsahu, ale vo všeobecnosti sa zhoduje s obdobím mokra.
  • Rozsah vajec za sezónu
    2 až 5
  • Priemerný počet vajec za sezónu
    3
  • Časový rozsah do vyliahnutia
    13 až 15 dní
  • Priemerný čas do vyliahnutia
    13 dní
  • Počiatočný vek
    18 až 24 dní
  • Priemerný čas na nezávislosť
    6 týždňov
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    6 mesiacov
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    6 mesiacov

Spočiatku po vyliahnutí mláďatá vyžadujú takmer neustále brnenie zo strany matky. Keďže samica je schopná opustiť hniezdo na dlhšie obdobie, samec sa pripája k kŕmeniu mláďat. Mláďatá vylietavajú okolo 18 dní. Rodina cestuje a kŕmi ako jednotka až do alebo aj po čase, keď sú mláďatá funkčne samostatné, zvyčajne vo veku 6 týždňov.(Fry a Keith, 2004; Moulton, 1993)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Muž
      • Žena
    • chrániacich
      • Muž
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Muž
      • Žena

Životnosť/dlhovekosť

U dospelých kanárikov žltočelých (starších ako 6 mesiacov) je ročná úmrtnosť približne 65 %. Mnoho vtákov žije 2 až 3 roky, hoci jeden voľne žijúci jedinec žil najmenej 8,5 roka. Vtáky chované v zajatí sa často dožívajú viac ako 10 rokov.(„The Green Singing Finch“, 2007; Fry a Keith, 2004)

  • Životnosť dosahu
    Stav: divoký
    8,5 (vysokých) rokov
  • Životnosť dosahu
    Stav: zajatie
    16,5 (vysokých) rokov
  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    1 až 7 rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: divoký
    2,5 roka
  • Typická životnosť
    Stav: zajatie
    4 až 15 rokov
  • Priemerná životnosť
    Stav: zajatie
    8 rokov

Správanie

Kanáriky žltočelé si zháňajú potravu samostatne alebo v malých skupinách. Hlásené však boli kŕdle do 100 jedincov a môžu sa pripojiť k inýmpinkyvytvárať kŕdle zmiešaných druhov. Malé skupinky spolu húlia na stromoch a kríkoch. Pózovanie a hlasová komunikácia je v skupine bežná. Hoci sa všeobecne považuje za rezidentný druh,Serinus mozambicusmôžu migrovať na krátke vzdialenosti, aby zostali v blízkosti najlepších zdrojov potravy a vyhli sa zlým poveternostným podmienkam. Tieto sezónne potulky sú obzvlášť výrazné na severných hraniciach ich areálu.(Fry a Keith, 2004; Moulton, 1993)



  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • muchy
  • denná
  • pohyblivý
  • sedavý
  • územné
  • Sociálna

Home Range

Hniezdne páry kanárikov žltočelých sú stredne teritoriálne, ale pri viacerých príležitostiach boli na jednom strome umiestnené dve alebo dokonca tri hniezda. Veľkosť domáceho okrsku sa líši.(Fry a Keith, 2004)

Komunikácia a vnímanie

Pózovanie medzi jednotlivcami v skupine je bežné. Spevácke súťaže sú časté a samci na potenciálnych konkurentov silne reagujú hlasnou, trilkujúcou piesňou, ktorá sa opakuje po celý deň.(Fry a Keith, 2004)



psí herec
  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Kanáriky žltočelé sa živia predovšetkým semenami a hmyzom. Semená ciroku a prosa sa lúpajú a ľahko konzumujú, často sa získavajú z obrábaných polí. Aby sa dostali k semienkam, ktoré sú stále prichytené na špičke rastlín, vtáky môžu pristáť v strede stonky, prišpendliť rastlinu k zemi a posúvať sa hore, až kým nedosiahnu semená. Termity, vošky, kobylky a iný hmyz sú obzvlášť dôležité počas obdobia rozmnožovania, keď kurčatá vyžadujú stravu s relatívne vysokým obsahom bielkovín. Ostatné potraviny zahŕňajú listy, ovocie, okvetné lístky a nektár.(Fry a Keith, 2004)

  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • hmyzu
  • suchozemské červy
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, obilniny a orechy
  • ovocie
  • nektár
  • kvety

Predátorstvo

Dospelé kanáriky žltočelé sú obratné a dokážu vymanévrovať väčšinu predátorov. Najvyššiu úmrtnosť majú mláďatá a nedávno vyletené vtáky. Pravdepodobnými predátormi dospelých jedincov sú obratné dravce, ako naprsokoly. Mláďatá a vyliahnuté mláďatá môžu byť ulovené predátormi hniezd, ako sú hady a iné stromové mäsožravce.(Fry a Keith, 2004)

  • Známe dravce
    • sokoly (Falcon)
    • stromové hady (hady)

Úlohy ekosystémov

Kanáriky žltočelé sú dôležité ako semenné predátory a môžu pôsobiť ako korisť pre malé dravce, hady a malé mäsožravé cicavce.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Kanáriky žltočelé sú obľúbeným klietkovým vtákom na celom svete. Mozambik vyváža ročne 10 000 vtákov. Populácia v tejto krajine sa odhaduje na viac ako 2 milióny vtákov (Parker 1999 in Fry a Keith 2004). Kanáriky žltočelé môžu pomôcť pri kontrole počtu hmyzu okolo obrábaných polí.(Fry a Keith, 2004)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • kontroluje populáciu škodcov

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Serinus mozambicusčasto sa živí pestovaným obilím. Hoci sú kanáriky žltočelé hojné a rozšírené, vo všeobecnosti zháňajú potravu v malých skupinách, a preto nikdy nehrozí, že zničia úrodu, ale dôsledné kŕmenie na farmách môže prispieť k nižšej úrode.

  • Negatívne dopady
  • škodca plodín

Stav ochrany

Kanáriky žltočelé sú bežné vo veľkej časti subsaharskej Afriky. V Červenom zozname IUCN a v prílohe III CITES sú kategorizované ako druhy najmenej znepokojujúce. Táto klasifikácia je navrhnutá tak, aby „zabránila alebo obmedzila vykorisťovanie“, ktoré v tomto prípade môže vyplynúť z nadmerného odchytu pre obchod so spoločenskými zvieratami.

Prispievatelia

Tanya Dewey (editor), Animal Agents.

Timothy Lambert (autor), Stanfordská univerzita, Terry Root (editor, inštruktor), Stanfordská univerzita.