Saimiri boliviensis bolívijská veverička opica

Autor: Levent Sipahi

Geografický rozsah

Saimiri boliviensis, bolívijské veveričky, možno nájsť v tropických dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Vyskytujú sa od Ánd na východe, na sever po Karibské more a na juh a východ do Brazílie.(Ankel-Simons, 2000)

  • Biogeografické regióny
  • neotropické
    • natívny

Habitat

Bolívijské veveričky sa najčastejšie vyskytujú v galériových lesoch, ale budú obývať aj okraje lesov (Ankel-Simons, 2000). V týchto tropických dažďových pralesoch,Saimiri boliviensissú typicky stromové a nachádzajú sa v korunách medzi malými vetvami. Príležitostne však nechajú zápoj krovinnému poschodiu alebo lesnému porastu, aby ho vyčistili (Napier a Napier, 1967; Nowak, 2000). Vyskytujú sa v nadmorských výškach od hladiny mora do 1500 metrov (Napier a Napier, 1967).(Ankel-Simons, 2000; Napier a Napier, 1967; Nowak, 2000)



  • Regióny biotopov
  • tropické
  • pozemský
  • Pozemské biómy
  • dažďový prales
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • pobrežný
  • Prevýšenie rozsahu
    Hladina mora do 1500 m
    do 4921,26 stôp

Fyzický popis

opice veveričky (Saimiri) sú na pohľad všetky dosť podobné. Hlava je pretiahnutá a vajcovitého tvaru (Napier a Napier, 1967). Predpokladá sa, že táto charakteristická lebečná morfológia je kompromisom medzi malou tvárovou kostrou a relatívne veľkým mozgom (Ankel-Simons, 2000). Srsť bolívijských veveričiek je hustá a krátka a má vo všeobecnosti žltkastohnedú farbu, škvrnitú s čiernymi končekmi vlasov (Ankel-Simons, 2000). Srsť na spodnej strane končatín je žltá, biela alebo oranžová (Napier a Napier, 1967). Samce a samice majú veľmi podobný vzhľad, pričom pohlavný dimorfizmus sa vyskytuje vo veľkosti a farbe srsti koruny (sivá u samcov a čierna u samíc). Veľkosť samcov bolívijskej veveričky sa pohybuje v dĺžke, hmotnosti a dĺžke chvosta od 250 do 370 mm, 550 až 1135 g a 370 až 465 mm. Samice sú menšie ako samce, majú dĺžku 225-295 mm, vážia 365-750 g a majú dĺžku chvosta 370-445 mm (Chiarelli, 1972). Tvár má biele oblasti na lícach a okolo očí, ktoré vyzerajú „ako maska“ (Ankel-Simons, 2000). Jedným z kľúčových identifikačných znakovS. boliviensisčo sa líši od ostatných veveričiek je klenuté obočie (Gibson, Kuehl a Ruiz, 2005). Čumák zS. boliviensisje podobný iným veveričkám. Je krátkeho a tupého tvaru a tmavej farby. Uši sú biele a chumáčovité a sú veľké v porovnaní s hlavou opice. Chvost, ktorý má čiernu špičku, je takmer dvakrát dlhší ako telo, ale nie je citlivý. Chvost však nie je chápavý. Majú pseudoopposable palce (Ankel-Simons, 2000).(Ankel-Simons, 2000; Chiarelli, 1972; Gibson a kol., 2005; Napier a Napier, 1967)



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • samec väčší
  • pohlavia sfarbené alebo inak vzorované
  • Hmotnosť rozsahu
    365 až 1135 g
    12,86 až 40,00 oz
  • Dĺžka rozsahu
    225 až 370 mm
    8,86 až 14,57 palca

Rozmnožovanie

V tlupe bolívijských opíc veveričích žijú dospelí samci v podskupine, vo všeobecnosti oddelenej od samice/mladej podskupiny (Hinde, 1983). Táto úroveň segregácie medzi samcami a samicami je medzi bolívijskými veveričkami jedinečná. Teórie o tom, čo spôsobuje toto oddelenie, zahŕňajú sociálnu dynamiku medzi mužmi a aktívne vylúčenie iniciované ženami (Gibson, Kuehl a Ruiz, 2005). Počas obdobia párenia sa samce, ktoré majú dobre vyvinutú hierarchiu dominancie, vzájomne ovplyvňujú a pária so samicami. Hierarchia dominancie u mužov je založená na hladinách testosterónu a kopulačnej frekvencii (Gibson, Kuehl a Ruiz, 2005), ako aj na divokom boji (Nowak, 2000). Medzi samcami môže dominantnejší samec interagovať so samicami. Samice sa často pária s niekoľkými samcami počas krátkeho obdobia párenia. Keď sa samec chce spáriť so samicou, použije agresívne správanie pri vzpriamení svojho penisu. Toto správanie sa využíva aj pri priblížení sa k podradnému mužovi (Bourne, 1971). Keď sa samica stane submisívnou, samec na ňu zozadu nasadne. Toto rastúce správanie bolo pozorované u dojčiat a mladistvých, u ktorých sa toto správanie zjavne vyvinulo bez penetrácie pred zrelosťou (Schrier, 1977). Počas obdobia párenia je známe, že samci priberajú značné množstvo hmotnosti. Tento „výkrm“ pomáha samcom tým, že zvyšuje produkciu spermií.Saimiri boliviensissú polygynandrické stvorenia, čo znamená, že samce aj samice v tlupe sa môžu páriť s viacerými partnermi v danom období rozmnožovania. Samce, ktoré sa pária s viacerými partnerkami, sú zvyčajne dominantnejšie samce (Ruiz et al., 2005). Po období párenia sa samce a samice opäť segregujú do rôznych skupín (Hinde, 1983). Opice veveričky tiež vykazujú kooperatívne správanie pri rozmnožovaní, čo znamená, že matka má pri výchove mláďat pomoc od iných samíc (Carpenter, 1973).(Bourne, 1971; Carpenter, 1973; Gibson, a kol., 2005; Hinde, 1983; Nowak, 2000; Schrier, 1977)

V kooperatívnom chove, nazývanom aj „teta“, pomáhajú pomocníci pri výchove mláďat, ktoré im nie sú vlastné. V bolívijských jednotkách veveričiek budú samice pôsobiť ako „tety“ pre dieťa inej samice. Tetárske správanie zahŕňa chrbtové nosenie (nosenie dieťaťa na chrbte), aportovanie a čistenie. „Tety“ môžu byť ľubovoľné ženy v skupine, ale v prvom rade sa skladajú zo samíc, s ktorými matka trávila veľa času pred pôrodom, zo samíc, ktorým matka predtým vystupovala ako „teta“, alebo zo samíc, ktoré predtým porodili. Až deväť rôznych subjektov bolo pozorovaných pri interakcii s daným dieťaťom v prvom týždni života. Toto „tetanícke“ správanie je jedinečné pre opice veveričky a predpokladá sa, že vytvára, udržiava a rozširuje súdržnosť skupiny počas dlhých časových období (Carpenter, 1973).(Tesár, 1973)



  • Systém párenia
  • polygynandrický (promiskuitný)
  • družstevný chovateľ

Obdobie rozmnožovania preS. boliviensisje obmedzená na tri mesiace s dĺžkou estru v priemere 7-8 dní (Gibson, Kuehl a Ruiz, 2005). Jedinečné medzi veveričkami sú ich vysoko synchronizované obdobia párenia, kde každá samica príde do estru približne v rovnakom čase. Silné pachové značenie samíc počas obdobia párenia môže viesť k tejto úrovni synchronizácie. Koordinácia plodnosti medzi samicami v skupine môže byť ovplyvnená týmito sexuálnymi feromónmi (Ankel-Simons, 2000). V každej hniezdnej sezóne bude mať samica jedného potomka (Gibson, Kuehl a Ruiz, 2005). Obdobie tehotenstva je medzi 152 a 172 dňami a odstavenie nastáva medzi štyrmi a šiestimi mesiacmi (Napier a Napier, 1967). Samice dosahujú pohlavnú dospelosť vo všeobecnosti okolo dva a pol až troch rokov. Samce na druhej strane zvyčajne opustia samicu/mladú podskupinu tlupy vo veku dva a pol až tri roky. Odtiaľ si dospievajúci samci vytvoria v tlupe vlastnú podskupinu pozostávajúcu z nezrelých samcov, ktorí nemôžu súťažiť so staršími samcami o dominanciu. Vo veku okolo piatich rokov sa samci pripoja k podskupine zrelých mužov a začnú súťažiť o dominanciu (Gibson, Kuehl a Ruiz, 2005).(Ankel-Simons, 2000; Gibson a kol., 2005; Napier a Napier, 1967)

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • oplodnenie
  • živorodý
  • Interval chovu
    Bolívijské veveričky sa rozmnožujú raz ročne.
  • Chovateľská sezóna
    Chov je obmedzený na 3 mesiace v roku, synchronizovaný samicami v skupine.
  • Priemerný počet potomkov
    jeden
  • Rozsah obdobia tehotenstva
    152 až 172 dní
  • Rozsah veku odstavenia
    4 až 6 mesiacov
  • Priemerný čas na nezávislosť
    1 rok
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    2,5 až 3 roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    5 rokov

Rodičovské investície bolivijských veveričiek preberajú výlučne samice. Po narodení dieťaťa matka chráni svoje potomstvo a plne sa oň stará. Zodpovednosti zahŕňajú chrbtové nosenie, čistenie, aportovanie a ošetrovateľstvo. Matky chránia svoje ratolesti a nenechajú ich blúdiť ďaleko.(Tesár, 1973)

  • Rodičovská investícia
  • altriciálny
  • predhnojenie
    • dotácie
    • chrániacich
      • Žena
  • pred vyliahnutím/pôrodom
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • pred odstavením/vyletením
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • prednezávislosť
    • dotácie
      • Žena
    • chrániacich
      • Žena
  • post-nezávislosť združenia s rodičmi
  • predĺžené obdobie učenia mladistvých
  • zdedí materské/otcovské územie

Životnosť/dlhovekosť

Bolívijské veveričky žili v zajatí až 30 rokov.



  • Životnosť dosahu
    Stav: zajatie
    30 (vysokých) rokov
  • Typická životnosť
    Stav: zajatie
    15 až 20 rokov

Správanie

Saimiri boliviensissú denné a žijú v sociálnych skupinách v rozsahu od 10 do 550 jedincov (Nowak, 2000) s priemernou veľkosťou 40-50 jedincov (Ankel-Simons, 2000). Sú to veľmi sociálne stvorenia, ktoré vytvárajú hierarchiu dominancie.(Ankel-Simons, 2000; Nowak, 2000)

Muži si upevnia svoju dominanciu zúrivými bojmi a presadzujú svoju dominanciu vymývaním moču a núteným podrobením menejcenných. Umývanie močom je správanie, pri ktorom jednotlivec močí na ruky, nohy a telo, čím sa zabezpečí, že kamkoľvek sa pohne, zanechá svoju stopu. Prostredníctvom prejavu penisu muži potvrdzujú svoju dominanciu nad podriadenými mužmi. Pri tomto správaní dominantný samec ukáže svoj penis druhému mužovi a často naňho močí (Nowak, 2000).(Nowak, 2000)

Spolu s hierarchickou štruktúrou dominancie medzi jednotlivcami v skupine,Saimiri boliviensisje jedným z mála druhov primátov, okrem ľudí, ktorí vykazujú širokú škálu herného správania. Hra je najbežnejšia medzi matkou a potomkom a medzi dvoma nezrelými jedincami. Dospelí sa však hrajú aj s inými dospelými mimo vzťahu matka/potomok. Toto je správanie, ktoré sa v prírode zriedka vyskytuje.(Smith, 1978)



prečo nemôžu psy jesť hrozno

Ďalším jedinečným aspektom sociálneho správania bolívijskej veveričky je, že množstvo sociálnych interakcií medzi jednotlivcami koreluje s typom, množstvom a rozptylom dostupnej potravy. Keď je ťažšie nájsť jedlo, sociálna interakcia sa zníži.(Hinde, 1983)

  • Kľúčové správanie
  • stromový
  • scanzorial
  • denná
  • pohyblivý
  • sedavý
  • Sociálna
  • hierarchie dominancie

Home Range

Domovský okrsok tlupy bolívijských veveričiek sa veľmi líši, často v závislosti od veľkosti tlupy. Priemerný pohybS. boliviensismedzi 0,6 a 1,1 kilometra za deň. To by sa dalo zhruba preložiť do veľkosti územia. Boli však pozorovaní jedinci s nomádskym rozsahom až tri kilometre štvorcové. Bolívijské veveričky nie sú teritoriálne.(Nowak, 2000)



Komunikácia a vnímanie

Saimiri boliviensisje jednou z najhlasnejších veveričiek. Existuje 26 identifikovateľných hovorov, ktoré pozostávajú zo štebotania a pípania (používané pri alarme), škrípania a mrnčania (používané počas obdobia párenia a pôrodu), štekania agresie a výkrikov bolesti (Nowak, 2000). Bolívijské veveričky tiež komunikujú s inými jedincami pomocou chemickej signalizácie. Príklady tohto zahŕňajú vymývanie močom (Nowak, 2000) a uvoľňovanie sexuálnych feromónov samicami počas obdobia párenia (Ankel-Simons, 2000). Čo sa týka vnímania,S. boliviensissa ukázalo, že je polymorfný pre pigment čapíkov a farebné videnie, čo znamená, že podobne ako ľudia môžu vidieť farebne (Ankel-Simons, 2000).(Ankel-Simons, 2000; Nowak, 2000)

  • Komunikačné kanály
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický
  • Iné komunikačné režimy
  • feromóny
  • Kanály vnímania
  • vizuálny
  • dotyk
  • akustické
  • chemický

Potravinové návyky

Diéta zS. boliviensispozostáva predovšetkým z hmyzu a ovocia. Medzi ďalšie konzumované potraviny patria bobule, orechy, kvety, semená, listy, pavúkovce a malé stavovce, ako sú netopiere, vtáky a vajcia (Ankel-Simons, 2000).(Ankel-Simons, 2000)

Saimiri boliviensisuprednostňuje zháňanie potravy na koncových vetvách. Často budú hľadať potravu vo veľkých skupinách, čo môže zvýšiť ich schopnosť rušiť hmyz a zvýšiť mieru odchytu (Rodman a Cant, 1984).(Rodman a Cant, 1984)

  • Primárna diéta
  • všežravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • vtákov
  • cicavcov
  • obojživelníkov
  • plazov
  • vajcia
  • hmyzu
  • suchozemské nehmyzové článkonožce
  • mäkkýše
  • Rastlinné potraviny
  • listy
  • semená, obilniny a orechy
  • ovocie
  • kvety
  • šťavy alebo iné rastlinné tekutiny

Predátorstvo

Predátori zS. boliviensiszahŕňajú orly harpyje (Harpia harpyja) a ľudí. Orlom sa vyhýbame pobytom vo veľkých skupinách a ostražitosťou.(„Rainforest Alliance“, 2005)

obchodník so zvieratami triedy b

Úlohy ekosystémov

S primárnou stravou hmyzu a ovocia,S. boliviensisbude zohrávať v ekosystéme niekoľko dôležitých úloh. Po prvé, jedením hmyzu sa populácia hmyzu drží pod kontrolou. Po druhé, konzumáciou ovocia pôsobia bolívijské veveričky ako prostriedok na šírenie semien. Mnohé semená nemôžu vyklíčiť alebo sa správne rozptýliť bez pomoci živočíšneho trávenia.

  • Vplyv na ekosystém
  • rozptyľuje semená

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Bolívijské veveričky sú niekedy chytené na jedlo alebo na obchod s domácimi zvieratami. Kedysi existoval v Spojených štátoch veľký obchod s opicami veveričkami pre biomedicínsky výskum a zábavu (zoologické záhrady a trhy so zvieratami). V rokoch 1968 až 1972 sa na lekársky výskum použilo viac ako 173 000 opíc veveričiek. Potom boli stanovené predpisy, ktoré obmedzili obchod s opicami veveričkami z dôvodov, ktoré sa netýkajú výskumu (Nowak, 2000).(Nowak, 2000)

  • Pozitívne vplyvy
  • obchod s domácimi zvieratami
  • jedlo
  • časti tela sú zdrojom cenného materiálu
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Bolívijské veveričky nemajú žiadne nepriaznivé účinky na ľudí.

Stav ochrany

Tento druh nebol v súčasnosti hodnotený medzinárodnými databázami ochrany prírody. Spoliehajú sa na neporušené dažďové pralesy, takže sú náchylné na odlesňovanie.

Ostatné komentáre

Bolívijské veveričky majú schopnosť pohybovať sa bipedálnou chôdzou. To vo všeobecnosti používa iba matka, keď nosí dieťa, ktoré nemá schopnosť uchopiť chrbtovú srsť svojej matky. Tiež opice veveričky používajú svoj chvost ako doplnok, a to ako na udržiavanie rovnováhy, tak aj ako tretiu nohu pri dvojnohej chôdzi (Napier a Napier, 1967)(Napier a Napier, 1967)

Prispievatelia

Tanya Dewey (editor), Animal Agents.

Levent Sipahi (autor), Kalamazoo College, Ann Fraser (editor, inštruktor), Kalamazoo College.