Reithrodontomys fulvescensfulvous zberová myš

Autor: Emily Rosenblum

Geografický rozsah

Reithrodontomys fulvescensmožno nájsť v juhovýchodnej Arizone, juhozápadnom a východnom Texase, východnej Oklahome, juhovýchodnom Kansase, juhozápade Missouri, západnom Arkansase, Louisiane a západnom Mississippi (Whitaker, J.O. Jr. 1980, Davis a Schmidly 1994).

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny

Habitat

Táto myš sa vyskytuje väčšinou v nízkych trávnatých alebo zaburinených oblastiach alebo pozdĺž dna potokov so spletenými viničmi a kríkmi. V južných oblastiach,R. fulvescensžije vo „suchých vnútrozemských údoliach, kde sú vysoké teploty a pôda je piesčitá alebo kamenistá“ (Hall a Kelson 1959).



  • Pozemské biómy
  • savana alebo pasienky

Fyzický popis

Táto myš sa podobá myši domácej, ale líši sa chlpatejším chvostom a ryhovanými hornými rezákmi (Nowak 1991). Dĺžka chvosta je väčšia ako polovica celkovej dĺžky tela (Whitaker, Jr. 1980). Uši zR. fulvescenssú veľké. Vlasy na hornej časti tela sú zmesou červenohnedej a čiernej farby, čo vytvára efekt soli a korenia (Hall a Kelson 1959).R. fulvescensmá chvost, ktorý je oveľa dlhší ako jeho telo a jeho spodné časti sú biele až bledé. Dospelé perie je jasnejšie ako perie mláďat a dospelých jedincov raz za rok. Samice majú šesť mamám. Typická zberová myš váži asi 18 gramov.



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • obojstranná symetria
  • Priemerná hmotnosť
    18 g
    0,63 oz

Rozmnožovanie

Vrcholy v reprodukcii preR. fulvescenssa vyskytujú koncom jari a začiatkom jesene s obdobím rozmnožovania, ktoré trvá od februára až do októbra. Obdobie gravidity je približne dvadsať dní s priemernou veľkosťou vrhu asi tri alebo štyri. Každý novorodenec váži asi jeden gram. V druhom týždni sú mláďatá dobre osrstené a približne do deviatich až dvanástich dní sú oči otvorené (Davis a Schmidly 1994). Po troch týždňoch mláďatá opúšťajú hniezdo a po piatich týždňoch sú v plnej veľkosti (Grzimek 1990).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne

Správanie

Snáď najfascinujúcejším zvykom myšiaka fulvózneho zberu je jeho schopnosť stavať veľké, nadzemné „prístrešky“ v trávach, nízkych kríkoch alebo malých stromoch (Davis a Schmidly 1994). Tieto môžu byť vyrobené z materiálov v biotopoch zvieraťa alebo môžu byť prerobenými vtáčími hniezdami. Pevné hniezdo v tvare zemegule má jeden alebo dva výstupy blízko spodného konca, ktoré sa môžu upchať. niekedyR. fulvescensvyužíva nory iných zvierat, aj keď si svoje vlastné nevytvára.R. fulvescensje nočný.



  • Kľúčové správanie
  • pohyblivý

Komunikácia a vnímanie

  • Kanály vnímania
  • dotyk
  • chemický

Potravinové návyky

Diéta zR. fulvescenspozostáva najmä zo semien, zelených výhonkov vegetácie a niektorých lariev hmyzu. Zdá sa, že fulvózna zberová myš si pochutnáva na motýlích larvách (Grzimek 1972, Grzimek 1990).

Stav ochrany

Prispievatelia

Emily Rosenblum (autorka), Southwestern University, Stephanie Fabritius (editor), Southwestern University.