Huso husoBeluga(Tiež: kaviár; jeseter európsky; jeseter obrovský; jeseter veľký)

Od Prosanta Chakrabartyho

Geografický rozsah

jeseter beluga,Vreteno vretena, je endemický pre oblasť Ponto-Kaspického mora, ktorá zahŕňa Kaspické more (najväčší vnútrozemský vodný útvar na svete), ako aj Azovské more a Čierne more (Bemis & Kynard 1997, Berg 1948).

Acipenseriformes, vrátane fosílnych druhov, sú obmedzené na severnú pologuľu; úzko späté s bývalými lauraázskymi zemskými masami (Eurázia, Severná Amerika) (Bemisa spol.1997). Osamelý kongener jesetera beluga, kaluga (Dauricus vreteno) je endemický pre rieku Amur, ktorá preteká pozdĺž časti čínsko-ruskej hranice (Krykhtin & Svirskii 1997). Hoci tieto dva druhy sú jedinými členmi roduVreteno, existujú určité pochybnosti, či ide o sesterské druhy (Doukakis 2000).(Bemis a Kynard, 1997; Bemis a kol., 1997; Berg, 1948; Doukakis, 2000; Krykhtin a Svirskii, 1997)



  • Biogeografické regióny
  • palearktickej
    • natívny

Habitat

Jeseter beluga sa považuje za euryhalín, ktorý sa môže voľne pohybovať medzi sladkou vodou a ústiami riek. Druhy radu Acipenseriform často vstupujú do riek kvôli migrácii do iných oblastí alebo kvôli treniu.



Jeseter beluga sa neresí pri teplote vody 9-11 stupňov C a je citlivý na tieto vodné podmienky v období neresenia (Levin 1997). Avšak okrem obdobia neresenia sú dospelí jedinci pomerne odolní voči mnohým environmentálnym faktorom, najmä vzhľadom na to, že žijú v niektorých z najviac znečistených a zmenených vodných tokov na svete.

  • Regióny biotopov
  • mierny
  • sladkovodné
  • Vodné biomy
  • pelagické
  • jazier a rybníkov
  • riek a potokov
  • Ďalšie vlastnosti biotopu
  • ústia rieky

Fyzický popis

Acipenseriformes sú primitívne aktinopterygiovia, ktorých fosílne nálezy siahajú do spodnej jury (200 mya), s pôvodom možno ešte skôr v druhohorách (Bemisa spol.1997). Acipenseriformes majú jedinečnú zmes charakteru podobného teleostu (vysoká plodnosť, malá veľkosť vajíčka) a znakov podobných elasmobranch (chrupavkovitý endoskelet, hyostylické zavesenie čeľuste). Majú tiež heterocerkálnu chvostovú plutvu a zvyšky ganoidných šupín; obidva sú medzi existujúcimi aktinopterygiami nezvyčajné. Druhy jeseterov sa vyznačujú vretenovitým telom s piatimi radmi kostnatých štítkov a dlhým ňufákom so zmyslovými mrenami.



RodVretenomožno odlíšiť od ostatných jeseterov tým, že má branchiostegalové membrány, ktoré sú spojené a tvoria chlopňu (Berg 1948). Dva druhy v rode majú tiež relatívne veľké ústa v tvare polmesiaca (Berg 1948). Berg (1948) uvádza nasledujúci kľúč na rozlíšenie medziVretenokongenery:

  1. H. dauricusPrvý chrbtový štítok najväčší. Mrena bez listnatých príveskov. Menej ako 60 lúčov v chrbtovej plutve. Nájdené v Amurskej kotline.
  2. H. vretenoPrvý chrbtový štít najmenší. Mrena s listovitými prílohami. Zvyčajne nie menej ako 60 lúčov v chrbtovej plutve. Nachádza sa v povodiach Kaspického, Čierneho a Jadranského mora.

Medzi sladkovodnými druhmi rýbH. vretenomohla byť najväčšia, aká kedy žila (Freedman 1999). Na základe Debusových (1997) správ o kostiach vykopaných zo 14. storočia jedna pätina všetkýchH. vretenovtedajšie úlovky dosahovali dĺžku 4-6 metrov. Beluga tejto veľkosti sú dnes extrémne zriedkavé. Bemisa spol.(1997a) uvádzajú, že tento druh mohol dosiahnuť dĺžku takmer desať metrov. Najväčšia beluga, aká bola kedy zaznamenaná, merala šesť metrov na dĺžku a vážila 3200 kg (Berg 1948, Birstein 1993, Freedman 1999). Znížená veľkosť jedincov dnes môže odrážať posun k chytaniu mladších jedincov v dôsledku nadmerného rybolovu starších a väčších rýb, znečistených životných podmienok belugy v Kaspickom mori a iných častiach jeho areálu a možnej straty veľkých jedincov z genofondu. Veľký jeseter beluga bol po stáročia cieľom rybárov.

Sexuálny dimorfizmus je slabo vyjadrený a môže byť pozoruhodný iba celkovou veľkosťou a hmotnosťou. Tento dimorfizmus je obzvlášť pozoruhodný u gravidných samíc, ktoré nesú váhu ťažkých vajíčok (Berg 1948, Raspopov 1993).



  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • obojstranná symetria
  • Priemerná hmotnosť
    1,1396e + 06 g
    40162,11 oz
    AnAge
  • Dĺžka rozsahu
    6 (vysoké) m
    19,69 (vysoko) ft

rozvoj

Keďže rybári alebo pytliaci chytia takmer všetky jesetery beluga skôr, ako môžu zomrieť prirodzenými príčinami, vývoj tohto druhu je málo známy. Dĺžka a hmotnosť narastajú oveľa rýchlejšie skôr v živote týchto rýb ako v neskoršej ontogenéze (Raspopov 1993). Dĺžka a hmotnosť sa môžu v danej vekovej triede značne líšiť v závislosti od podmienok prostredia biotopu jesetera (Raspopov 1993).

Po vyliahnutí dochádza k migrácii lariev beluga po prúde medzi májom a júnom (Levin 1997). Z údajov o liahňach sa zistilo, že hmotnosť belugy po 28 – 45 dňoch je v priemere okolo 2,5 – 3 g (Levin 1997). Keď vstúpia do mora, majú dĺžku 6-11 cm. Nedávno vyliahnuté larvy sa tiež údajne pohybujú rýchlosťou asi 24 km za deň počas svojej migrácie do mora. Do štvrtého roku môže beluga dosiahnuť dĺžku meter. Na jar sa dospelé ryby dostávajú do riek, aby sa rozmnožili, zatiaľ čo mladšie jedince (menej ako 10 rokov) sa rozchádzajú v blízkosti severného Kaspického mora, pričom ich distribúcia je založená najmä na ekologických faktoroch, ako je teplota vody a bentické bahno (Levin 1997).

Jeseter beluga dospieva neskôr ako väčšina ostatných jeseterov, zvyčajne po 12. roku života (Lelek 1987). Raspopov (1993) odhadol, že jeseter beluga v Kaspickom mori je sexuálne aktívny každých 4-8 rokov u samíc a každých 4-7 rokov u samcov. Za priaznivých podmienok sa beluga môže rozmnožiť až deväťkrát za svoj život.



V rokoch 1987-1997 v rieke Volga (ktorá bola kedysi najdôležitejším miestom neresenia belugy) sa samice ikerníkov pohybovali v rozmedzí od 199 do 236 cm a vážili od 48 do 160 kg (Levin 1997). Tieto sú oveľa menšie ako veľkosti zaznamenané v predchádzajúcich rokoch.

Rozmnožovanie

Beluga sa nerodí každý rok a samice resorbujú vajíčka, pokiaľ nie sú vhodné podmienky (Artyukhina spol.1979). Jeseterovi môže trvať 6 až 25 rokov, kým dosiahne pohlavnú dospelosť, a samice tohto druhu sa môžu rozmnožovať iba každé štyri až osem rokov (Raspopov 1993).



ian somerhalder dogs
  • Systém párenia
  • polygynandrický (promiskuitný)

Jeseter beluga je anadrómny, migruje do sladkovodných neresísk v riekach z väčších morí (buď Kaspického, Azovského alebo Čierneho). Migrácie sa v týchto populáciách vyskytujú dvakrát ročne na jar a na jeseň (Berg 1948, Hensel & Holcik 1997). Niektorí autori rozdelili populácie belugy na zimné alebo jarné rasy podľa obdobia, ktoré sa rozhodnú rozmnožiť (Berg 1948). Vzdialenosti migrácie neresenia pre tento druh sú legendárne, v povodí Dunaja a Volhy presahujú 2 500 km (Hensel & Holcik 1997, Choderevskajaa spol.1997).

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • iteroparný
  • sezónny chov
  • sexuálne
  • oplodnenie
    • externé
  • vajcorodý
  • Chovateľská sezóna
    zimné a jesenné preteky (líši sa v závislosti od populácie Kaspického, Asovského alebo Čierneho mora)
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    17-29 (vysoké) roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    6-30 rokov
  • Rozsah veku pri pohlavnej alebo reprodukčnej zrelosti (muž)
    11-23 (vysoké) roky
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    6-30 rokov

Tieto jesetery zvyčajne rodia veľké množstvo vajíčok na plytkých, kamenistých miestach a neposkytujú rodičovskú starostlivosť (Bemisa spol.1997, Lelek 1987).

  • Rodičovská investícia
  • žiadna účasť rodičov

Životnosť/dlhovekosť

Jeseter beluga je jedným z najdlhovekejších zo všetkých druhov stavovcov. Údajne mohol dosiahnuť vek nad 100 rokov (Onoa spol.1983, Birstein 1993, Chodorevskya 2000). Väčšina acipenseriformných druhov dospieva v neskorom veku (zvyčajne viac ako 10 rokov). Samice dospievajú neskôr ako samce, zvyčajne po 15 rokoch u samíc a 10 u samcov (Berg 1948). Jednotlivci už neumierajú na príčiny súvisiace s prirodzeným vekom, pričom väčšina sa loví krátko po dosiahnutí reprodukčnej zrelosti. Za skrátenú životnosť týchto rýb môže svetový dopyt po kaviári (ikry z jesetera a pádla). Dopyt ďaleko prevyšuje dostupnú ponuku, čo núti legálnych rybárov loviť čoraz mladšie a menšie ryby a poskytuje palivo pre rastúci čierny trh. Jednotlivci sa dnes nenachádzajú po 56. roku života (Raspopov & Novikova 1997).

  • Typická životnosť
    Stav: divoký
    56 (vysokých) rokov

Správanie

Beluga sa zhromažďuje iba počas neresenia a zdá sa, že je menej spoločenským druhom ako ostatné jesetery ponto - kaspické (Levin 1997).

Acipenseriformné druhy využívajú parametre prostredia, ako je teplota vody, rýchlosť prúdenia a zákal ako podnety na neresenie (Beamesderfer & Farr 1997; Mayden & Kuhajda 1996, Scarnecchiaa spol.1989, Sulak & Clugston 1998). Prehradenie mení tieto podnety a obmedzuje prirodzený nábor. Vysoká miera vývoja nádoru a významné percento goandálnej resorpcie v blízkosti volgogradských priehrad odhaľujú, že druhy jeseterov, vrátaneVreteno vretena, sú často v stave chronického fyzického stresu spôsobeného degradáciou biotopu (Altuf'ev et al 1981).

  • Kľúčové správanie
  • národnostný
  • pohyblivý

Komunikácia a vnímanie

  • Kanály vnímania
  • dotyk
  • chemický

Potravinové návyky

Dospelý jeseter beluga sú hlavne rybožravce, plávajú v stredných hĺbkach a lovia prevažne pelagické druhy rýb. To je na rozdiel od väčšiny ostatných druhov jeseterov, ktoré sa bežne živia betickými bezstavovcami pri plávaní pri dne. V Čiernom mori sa živia druhmi, ako je platesa (Platichthys flesus) a iné pleskáče, škriatky (Gobiidae) a sardely čiernomorské (Engraulis encrasicolus) (Berg 1948). V Kaspickom mori sa údajne živia hlavne ploticou kaspickou (Červená, červená), ale aj na sleďoch a domácich gobies. Málo sa vie o strave lariev a mláďatH. vreteno.

Na rozdiel od iných druhov ponto-kaspického jesetera beluga sa nezhromažďujú, ale zostávajú rozptýlené, keď nemigrujú (Levin 1997). Druhy jeseterov môžu vydržať dlhé obdobia hladovania a často neprijímajú potravu počas dlhých migrácií (Beamesderfer & Farr 1997)

  • Primárna diéta
  • mäsožravec
    • rybožravec
  • Potraviny pre zvieratá
  • ryby
  • mäkkýše
  • vodné kôrovce

Predátorstvo

Veľká veľkosť dospelých jedincov sťažuje ich predáciu a prirodzený predátor okrem ľudí nie je známy. Mnoho mláďat sa stáva obeťou znečistenia a vodných elektrární (Altuf'ev 1997). Väčšina populácií je podporovaná výlučne jedincami vypustenými z liahní. V 80. rokoch 20. storočia bol počet mláďat belugy vypustených z rieky Volga ročne 19,4 milióna. Miera prežitia týchto jedincov sa odhadovala na 0,1 % (Khoderevskya 1997). Počet usmrtených prirodzenými príčinami alebo inými príčinami, ako je rybolovný tlak, nebol zdokumentovaný.

Úlohy ekosystémov

Beluga sú najväčšie ryby v oblasti Pronto-Caspian. Vzhľadom na ich ohrozenie bolo ťažké určiť ich úlohu v minulosti, ale v obdobiach, keď boli pomerne hojné (pred rokom 1950) by patrili medzi popredných predátorov v ponto-kaspickom mori a zohrávali podobnú úlohu ako tulene požierajúce ryby región.

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Vďaka neuveriteľnej hodnote ikry tohto druhu sú komerčne známe ako kaviár beluga - najdrahšia potravina na svete (Birsteina spol.1998) - tento druh patrí medzi najvyhľadávanejšie prirodzene dostupné komerčné produkty na svete. Samice belugy môžu vyprodukovať 12 % svojej telesnej hmotnosti v kaviári a kaviár beluga si môže vyžiadať 200 USD/kg. Tento druh sa natoľko vyčerpal, že jeho prežitie je úplne alebo takmer úplne podporované liahňami v rámci jeho obmedzeného rozsahu (Secora spol.2000, Chodorevskya 1999). Bez prirodzeného náboru utrpela štruktúra populácie, vekové zloženie a genetická diverzita jesetera beluga (Secora spol.2000, Raspopov 1993).

Väčšina jeseterov beluga bola historicky nájdená v Kaspickom mori. Toto more je napájané viac ako 100 riekami, z ktorých najvýznamnejšou bola Volga v Rusku, ktorá historicky dodávala 75 % úlovku jeseterov v Kaspickom mori (Artyukhin 1997, Chodershayaa spol.1997). Z ostatných riek je rieka Ural jedinou zostávajúcou voľne tečúcou veľkou riekou, ktorá zásobuje Kaspické more. Je to tiež jediná taká rieka, kde sa jeseter beluga môže rozmnožovať prirodzene, bez výhod liahní (Khoderoveskyaa spol.1997, DeMeulanaer & Raymakers 1996). Problémy s pytliactvom a znečistením sú však na Urale vyššie ako v iných častiach mora a približne 50 % miest na neresenie sa tam stráca v dôsledku sedimentácie a silného poľnohospodárskeho a priemyselného znečistenia (Verina a Peseridi 1979).

Nelegálny úlovok jesetera v Kaspickom mori a rieke Volga môže byť desaťkrát väčší ako legálny úlovok (TRAFFIC 2000). Pytliaci údajne každoročne odstraňujú polovicu dospelých jedincov belugy. Od decembra 1995 do decembra 2000 Americké služby pre ryby a voľne žijúce zvieratá skonfiškovali 3 044,19 kg nelegálne dovezených vajecVreteno vretena(vypočítané zo systému USFWS LEMIS). S priemernou veľkosťou nereseniaVreteno vretenajedincov s hmotnosťou 70 kg (Khodorevskya 1999) a gonadosomatickým indexom (GSI) v rozmedzí od 0,07 do 0,15, počet jedincov zabitých na získanie tohto kaviáru je medzi 290 až 621.

Kvôli nepodporovateľnému dopytu po kaviári sa jeseter beluga chytí vo veku, ktorý je čoraz bližšie k pohlavnej dospelosti. Viac ako 80 % neresiacich sa samíc je vo veku 17 až 29 rokov a takmer 90 % samcov je vo veku 11 až 23 rokov (Raspopov 1993, Rospopov a Novikova 1997). Pri správnom riadení sa hovorí, že návrat populácií v Kaspickom mori na stabilnú úroveň môže trvať 40 až 45 rokov (Artyukhin 1997). Pomalé dospievanie jesetera spojené s nízkymi číslami umiestnilo odhady obnovy populácie pre niektoré druhy na viac ako storočie (Secor a Waldman 1999).

  • Pozitívne vplyvy
  • jedlo
  • výskum a vzdelávanie

Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Existujú určité dôkazy, že PCP a iné nebezpečné chemikálie sa môžu zadržiavať vo vajíčkach jesetera beluga (Altuf'ev 1997). V kaviári sa objavujú malé stopy environmentálnych toxínov (Boyle 1994). Hladiny niektorých z týchto chemikálií sa považovali za vysoké zo vzoriek vybraných od niektorých veľkých predajcov v USA (medzi 3,17 – 3,27 ppm DDT, 410 – 640 ppb Arclor 1254 a 2,1 – 2,8 ppm selénu), ale tieto čísla sú nižšie. než akčné úrovne Úradu pre potraviny a liečivá Spojených štátov amerických. Je pochybné, že tieto stopy môžu byť pre kohokoľvek škodlivé, pretože len málo jedincov konzumuje také veľké množstvá kaviáru, že by sa chemikálie mohli nahromadiť na nebezpečné úrovne.

Stav ochrany

Keďže bez pitvy je ťažké rozlíšiť medzi samcom a samicou, samce sú rovnako náchylné na rybársky tlak ako samice plné ikier. Aby sa udržal krok s rybárskym tlakom, Khoderevskya (1999) uvádza, že na udržanie populácie belugy v Kaspickom mori je potrebné ročne vypustiť z liahní 15 až 20 miliónov mláďat. Tento údaj sa momentálne neplní. Birstein a kolegovia (1997) uvádzajú, že v roku 1995 v dôsledku nedostatku generačných zvierat v tom roku v rieke Volga nedošlo k žiadnemu umelému rozmnožovaniu alebo prirodzenému rozmnožovaniu. V tejto rieke sa historicky nachádzala väčšina svetových ikerníkov a výlovov belugy (Artyukhin 1997). Medzinárodný obchod s kaviárom beluga by sa mal zastaviť, aby sa zmiernil tlak na tento druh. Hoci sa v súčasnosti nachádza v prílohe II CITES, zaradenie do prílohy I by znamenalo pracovný zákaz medzinárodného obchodu. IUCN tiež zaradila tento druh medzi kriticky ohrozené. Keďže USA sú druhým najväčším dovozcom kaviáru beluga na svete, zaradenie tohto druhu pod americký zákon o ohrozených druhoch by poskytlo okamžitú úľavu od veľkého tlaku na lov tohto druhu. Vyhlásenie akéhokoľvek zákazu musí byť tiež presadzované, pretože dobre zavedený čierny trh úspešne funguje od pádu Sovietskeho zväzu (DeMeulanaer & Raymakers 1996, Khordorevskaya et al. 1997).

Ničenie biotopov ohrozuje aj tento druh. Priehrady blokujú migračné trasy. Vo svojej hlavnej neresiacej sa rieke Volge je len malé percento (menej ako 20 %) beluga schopných migrovať proti prúdu okolo hlavnej priehrady na tejto rieke, Volgogradskej priehrady (Rochard et al. 1990, Gertsev 1999). Rybárske výťahy a výťahy musia týchto jedincov prepraviť cez priehradu. Často zisťujú, že vodné podmienky na druhej strane priehrady sú nevhodné na reprodukciu kvôli teplote vody a prietoku. Problémy migrujúcich lariev pohybujúcich sa smerom k dospelým územiam proti prúdu od priehrady sú málo študované. Debus (1997) považuje prechod mláďat po prúde rieky Volga za normálne smrteľný, pretože mláďatá neprežijú prechod cez vodné turbíny priehrad.

Ostatné komentáre

Acipenseridy boli lovené pre svoje ikry najmenej od roku 1100 p.n.l. (Weia spol.1997). Staroveká grécka, rímska a čínska literatúra sa odvoláva na acipenseriformné druhy a kaviár; a Číňania hlásili obchod už v 10. storočí nášho letopočtu (DeMeulenaur & Raymakers 1998, Burton & Burton 1975).

Pre viac informácií o jeseterovi beluga a o tom, ako môžete pomôcť zachrániť tento druh, navštívte,http://www.caviaremptor.org

Prispievatelia

William Fink (redaktor), University of Michigan-Ann Arbor.

Prosanta Chakrabarty (autor), University of Michigan-Ann Arbor.