Cnemidophorus sonorae Sonoran škvrnitý bičíkovec

Autor Jerry Redding II

Geografický rozsah

Cnemidophorus sonoraesiaha od juhovýchodnej Arizony po severovýchodnú Sonoru a na východ do Nového Mexika (Prípad 1990, McAllister 1992). Táto jašterica preferuje nadmorské výšky medzi 3200 a 8000 stopami (Goldberg et al. 1997).

  • Biogeografické regióny
  • skoroktický
    • natívny

Habitat

Tieto jašterice obývajú polosuché až vyprahnuté biotopy v rámci svojho areálu v západnej Severnej Amerike. Tieto biotopy zahŕňajú dubové lesy a dubové savany, lesy pri potokoch, púštne lúky a púštne kroviny (Goldberg et al. 1997, Case 1990, Routman a Hulse 1984, Stebbins 1985).



  • Pozemské biómy
  • púšť alebo dunu

Fyzický popis

Dĺžka hrdla po ventiláciu je 62-87 mm.



Táto jašterica má šesť chrbtových pruhov s piatimi až ôsmimi chrbtovými šupinami medzi strednými pruhmi. Celková farba je čiernohnedá alebo červenkastá, s bielymi, žltohnedými alebo žltkastými škvrnami na chrbte a chvost je často matne oranžovohnedý, ktorý sa na špičke zužuje do olivového. Brucho je krémovej farby a neoznačené (Stebbins 1985).

Rozmnožovanie

Cnemidophorus sonoraeje jednopohlavný, výlučne samičí druh, ktorý sa rozmnožuje partenogenézou (Goldberg a kol. 1997, Routman a Hulse 1984, Porter a kol. 1994). Ovulácia je u žien často stimulovaná „pseudonádvorím“; z neoplodnených vajíčok sa vyliahnu mláďatá, ktoré sú geneticky identické so svojimi matkami. Ich reprodukčná sezóna trvá od polovice mája do konca júla. Ročne možno vyprodukovať dve alebo tri znášky troch až štyroch vajec. Ošúpané vajcovodné vajíčka majú priemernú dĺžku 14,25 mm a hmotnosť 0,53 g (Routman a Hulse 1984). Vajcia sú zakopané v zemi; na základe štúdií príbuzných druhov je inkubačná doba pravdepodobne okolo 40 až 60 dní.



Správanie

Tento druh má bimodálny vzorec dennej aktivity. Vo všeobecnosti sú aktívni približne od 8:30 do 11:30 a potom odpočívajú počas intenzívnych horúčav dňa a obnovujú aktivity popoludní od 14:00 do 17:00. Najvyššia aktivita je počas rannej relácie. Ich ukladanie tuku zostáva nízke pre väčšinu ich sezónnych aktivít a mierne sa zvyšuje pred začiatkom brumácie (dormancie) koncom leta alebo na jeseň (Routman a Hulse 1984).

Potravinové návyky

Táto jašterica sa živí prevažne malými zvieratami s priemernou dĺžkou 1,28 mm numericky a 1,80 mm objemovo (Goldberg et al. 1997). Korisťou je väčšinou hmyz a iné bezstavovce. V zajatí jedli kuraciu kašu (Porter a kol. 1994).

Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Jašterice sú užitočné pri kontrole hmyzích škodcov; vypĺňajú dôležitú ekologickú niku ako malí predátori v mnohých aridlandských biotopoch.



Stav ochrany

Ostatné komentáre

Bežné predátory zC. soundesú vtáky, najmä cestári, a mnohé plazy, s ktorými sa môžu stretnúť v norách. Majú schopnosť autotomizácie svojich chvostov (Routman a Hulse 1984). To môže pomôcť vyhnúť sa niektorým pokusom o predáciu.

lov retrieverov v zálive chesapeake

Prispievatelia

Jerry Redding II (autor), Michigan State University, James Harding (editor), Michigan State University.