Cercopithecidae opice starého sveta

Od Phila Myersa

Opice a paviány Starého sveta, vrátane makakov, rhesus, mangabejov, mandril, guenonov, patas opíc, langurov, proboscis opíc, kolubusov a mnohých ďalších


Čeľaď Cercopithecidae zahŕňa 22 rodov a 133 druhov. Tieto opice sú široko rozšírené v starom svete z južnej Európy (Gibraltár) do severozápadnej Afriky; v celej Afrike južne od Sahary; a cez strednú a juhovýchodnú Áziu vrátane južnej Číny a väčšiny Japonska. Niektoré cerkopitecídy vykazujú väčšiu toleranciu voči chladu ako akékoľvek iné primáty (okrem človeka); jeden makak obýva chladné a zasnežené oblasti severného Japonska. Najstaršie záznamy o cerkopitecidoch pochádzajú z egyptského oligocénu. Všetky fosílne záznamy pochádzajú zo Starého sveta a zodpovedajú distribúcii moderných druhov. Niektoré vyhynuté druhy boli obrovské; jeden takmer dosiahol veľkosť (ale nie robustnosť) gorily.



Cerkopitecídy sa delia do dvoch ekologicky a morfologicky odlišných podčeľadí. Cerkopitekíny sú všežravé, majú lícne vaky a jednoduché žalúdky; zatiaľ čo kolobíny sú listnaté, nemajú lícne vrecká a majú zložité žalúdky.



Cerkopithecidy sú stredne veľké až veľké, s hmotnosťou od približne 1,5 kg do viac ako 50 kg. Mnohí majú zavalitú postavu. Ich nosné dierky sú blízko seba a smerujú nadol, čo je stav známy ako katarín. Predné končatiny sú vo všeobecnosti kratšie ako zadné končatiny. Všetky číslice majú nechty; tieto sú ploché, nie zakrivené ako pri cebidoch. Thepollexahaluxysú protikladné okrem roduColobus, v ktorej pollex takmer chýba. Dlane a chodidlá sú nahé. Chvost je prítomný a môže byť dlhý alebo pozostatkový, ale nikdy nie je úplne chápavý ako u mnohých cebidov. Mnoho cerkopithecidov má ischiálne mozole, pestrofarebné škvrny kože na zadkoch. Používajú sa pri dominancii a sexuálnych prejavoch. Svaly tváre alebo cerkopitecídy sú dobre vyvinuté a výrazy tváre zohrávajú dôležitú úlohu v sociálnom správaní. Srsť týchto opíc je zvyčajne sivá alebo hnedá, ale niektoré sú výrazne výrazné. Srsť nie je nikdy vlnená a zriedka hodvábna.

Kraniálne majú cerkopitekidy v porovnaní s cebidmi robustnú a silne ryhovanú lebku a rečnícke miesto niektorých druhov (paviánov) je dosť dlhé. Podnebie je dlhé a konkávne, presahuje posledný molár. Buly sú malé, ale je prítomná kostná eustachovská trubica (vytvorená z ektotympanického). Thezubný vzorecje 2/2, 1/1, 2/2, 3/3 = 32. Stredné rezáky sú často široké a v tvare lyžice; horné očné zuby sú zvyčajne veľké a oddelené od rezákov malou diastémou; prvý dolný premolár je zväčšený a jeho okraj sa strihá o ostrú zadnú hranu horného očného zuba; stoličkyštvorcovabilofodont. Na dolných molároch ahypokonulidje prítomný.



Cerkopitecídy sú takmer výlučne denné. Vykazujú veľkú rozmanitosť sociálneho správania. Väčšinu možno nájsť v skupinách rôznej veľkosti a interakcie medzi jednotlivcami môžu byť zložité. Základnou jednotkou sa zdá byť rodinná skupina, no niekedy sa vytvoria oveľa väčšie kapely. Väčšina cerkopithecidov je stromová, ale paviány sú primárne suchozemské.

ako psy piju vodu

Mnoho cerkopithecidov vykazuje výrazný sexuálny dimorfizmus. Môže to byť vo veľkosti tela (samce majú u niektorých druhov až dvojnásobok hmotnosti samíc), farbe alebo stupni vývoja očných zubov.

Technické znaky 1



fakty o policajnom psovi

Technické znaky 2

Citovaná literatúra a odkazy

Feldhamer, G. A., L. C. Drickamer, S. H. Vessey a J. F. Merritt. 1999. Mammalógia. Adaptácia, diverzita a ekológia. WCB McGraw-Hill, Boston. xii+563 str.



Groves, C. P. 1989. Teória evolúcie človeka a primátov. Oxford Science Publications, Clarendon Press, Oxford. xii+375 str.

Nowak, Ronald M., 1994. Walker's Bats of the World.Johns Hopkins University Press, Baltimore.



Szalay, F. S. a E. Delson. 1979. Evolučné dejiny primátov. Academic Press, New York. xiv+580 str.

Thorington, R. W., Jr., a S. Anderson. 1984. Primáty. Pp. 187-216 v Anderson, S. and J. K. Jones, Jr. (eds). Rády a rodiny nedávnych cicavcov sveta. John Wiley and Sons, N.Y. xii+686 str.

kostým nacistického psa

Vaughan, T. A. 1986. Mammalógia. 3. vydanie. Saunders College Publishing.vii+576 str.

Vaughan, T. A., J. M. Ryan, N. J. Czaplewski. 2000. Mammalógia. Štvrté vydanie. Saunders College Publishing, Philadelphia. vii+565 str.

Wilson, D. E. a D. M. Reeder. 1993. Druh cicavcov sveta, taxonomický a geografický odkaz. 2. vydanie. Smithsonian Institution Press, Washington. xviii+1206 str.

Prispievatelia

Phil Myers (autor), Múzeum zoológie, University of Michigan-Ann Arbor.