Babyrousa babyrussababirusa

Autor: Ati Tislerics

Geografický rozsah

Indonézia: Sulawesi, ostrovy Togian a Sula a ostrov Buru na Molukách (posledné dva zrejme úvodom)

  • Biogeografické regióny
  • orientálne
    • natívny

Habitat

Babirusa preferuje vlhké lesy a trstiny pri brehoch riek a jazier. Vyhýbajú sa hustým kríkovým porastom.



  • Pozemské biómy
  • les
  • dažďový prales

Fyzický popis

Dĺžka: Hlava a telo, 85-110 cm; chvost, 20-32 cm.



gangové psy

Výška: 65-80 cm cez plece

Babirusa má zaoblené telo, trochu špicatý ňufák a relatívne dlhé tenké nohy. Samce sú väčšie ako samice. V závislosti od poddruhu môže byť koža drsná a hnedosivá s iba niekoľkými tmavými štetinami (B. b. celebensis), hnedá až čierna srsť, na spodnej strane výrazne svetlejšia (B. b. togeanensis), alebo dlhý, hustý zlatý krémovo sfarbený a/alebo čierny kabát (B. b. babyrussa). Koža má často veľké záhyby alebo vrásky. (Parker, 1990)



Najdramatickejším fyzickým znakom babirusa sú jeho kly. Horné očné zuby samcov nikdy nevstupujú do ústnej dutiny, ale rastú smerom nahor, prenikajú cez hornú časť ňufáka a stáčajú sa dozadu k čelu. Môžu dosiahnuť dĺžku 30 cm. U žien sú horné očné zuby malé alebo chýbajú. Tieto kly sú krehké a uvoľnené vo svojich jamkách, zjavne nepoužiteľné ako útočné zbrane, ale môžu pomôcť chrániť tvár, zatiaľ čo spodné kly podobné dýke sa používajú v boji. Existujú aj dôkazy, že na niektorých ostrovoch sa tieto kly používajú na zachytenie a držanie súperových klov a na iných ostrovoch sa používajú na narážanie.

  • Ďalšie fyzikálne vlastnosti
  • endotermický
  • homoiotermický
  • obojstranná symetria
  • Sexuálny dimorfizmus
  • ornamenty
  • Hmotnosť rozsahu
    43 až 100 kg
    94,71 až 220,26 lb

Rozmnožovanie

Systém párenia babirusa bol opísaný ako „hierarchia dominancie túlavých“ medzi samcami v určitej oblasti. (Macdonald, 1984) Samce používajú svoje kly na boj s inými samcami o právo páriť sa s niekoľkými samicami. (Houston, 1997) Babirusa má obdobie gravidity 150-157 dní a typické je 1 alebo 2 mláďatá na graviditu (nezvyčajne málo pre suids). Mláďatá vážia medzi 380 a 1050 g. pri narodení. Mláďatá sa zvyčajne rodia v prvých mesiacoch roka. Sú viac prekociálne ako mláďatá iných suidov, začínajú jesť tuhú potravu 3-10 dní po narodení; odstavená v 6-8 mesiacoch. Mláďatá dosahujú pohlavnú dospelosť vo veku 1-2 rokov. V zajatí sa babirusa dožívajú až 24 rokov.

  • Kľúčové reprodukčné vlastnosti
  • gonochorický / gonochoristický / dvojdomý (oddelené pohlavia)
  • sexuálne
  • Priemerný počet potomkov
    1.3
    AnAge
  • Priemerná doba tehotenstva
    153 dní
    AnAge
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (žena)
    Pohlavie: žena
    548 dní
    AnAge
  • Priemerný vek sexuálnej alebo reprodukčnej zrelosti (muži)
    Pohlavie muž
    548 dní
    AnAge

Životnosť/dlhovekosť

Správanie

Babirusa je zjavne denná, aktívna predovšetkým ráno. Približne polovicu času strávia ležaním, zvyčajne spánkom. Sú to rýchli bežci a často plávajú v mori, aby dosiahli pobrežné ostrovy. Stavajú si slamené hniezda a váľajú sa v bahne. Na rozdiel od iných suidov, spodné kly nie sú udržiavané ostré nosením proti zvršku; samec babirusa si aktívne brúsi kly na stromoch. Keď sú vzrušení, drkotajú zubami.



Dospelé samce babirusa sú primárne osamelé, zatiaľ čo dospelé samice sa často nachádzajú v malých rodinných skupinách s niekoľkými mláďatami a/alebo sub-dospelými. Rovnako ako iní suidovia sú dosť hlasní, s obmedzenou slovnou zásobou tichých stonaní alebo chrochtania.

Rovnako ako iné divé ošípané, ani babirusa nie sú považované za obzvlášť teritoriálne, hoci svoje domovské okrsky označujú rôznymi spôsobmi. (Macdonald, 1984). Napríklad bolo pozorované, že dospelí muži v zajatí sa zapájajú do „orby“. Keď ich vložia do prázdnych, pieskom naplnených ohrád, strčia svoje ňufáky hlboko do voľnej pôdy, kľaknú si a šmýkajú sa dopredu na hrudi. Pri „orbe“ hojne slintajú, čo naznačuje, že toto jedinečné správanie slúži na funkciu označovania vôňou. (Leus, 1996)

mačka ma poškriabala po očiach
  • Kľúčové správanie
  • pohyblivý

Komunikácia a vnímanie

  • Kanály vnímania
  • dotyk
  • chemický

Potravinové návyky

Zdá sa, že babirusa, na rozdiel od väčšiny ostatných suidov, nepoužíva svoj ňufák na zakorenenie potravy. Je to tiež špecializovanejší kŕmič ako väčšina svižov, primárne žerie lístie, opadané ovocie a huby.



Ekonomický význam pre ľudí: Pozitívny

Domorodci z Indonézie lovia babirusu za potravou. Často sú tiež chytené mladé a skrotené.

Babirusa sú predmetom záujmu medicínskych výskumníkov, pretože kel babirusa je jedinou trvalou prirodzenou perkutánnou štruktúrou (prechádzajúcou cez kožu, napr. prepichnutím). Keď sú perkutánne zariadenia, ako sú katétre, implantované ľuďom, epiderma vo všeobecnosti nepriľne dobre k zariadeniu, čo predstavuje riziko infekcie v danom mieste. Vedci dúfajú, že sa naučia, ako sa tejto komplikácii vyhnúť, štúdiom babirusy, kde sa problém nevyskytuje. (Knabe, 1999)



Ekonomický význam pre ľudí: negatívny

Nenašli sa žiadne.

Stav ochrany

Nadmerný lov a strata biotopov spôsobili značný pokles populácií babirusa, a to aj napriek dlhotrvajúcej právnej ochrane. Divoká populácia sa odhaduje na približne 4000 jedincov, ktorí sú rozmiestnení na niekoľkých ostrovoch. Okrem ľudí sú ich korisťou aj divé a domáce psy.

Tento druh bol v zoologických záhradách vždy vzácny, ale zdá sa, že v zajatí sa ľahko rozmnožuje. Najväčšia chovná skupina je v zoologickej záhrade v Surabaji v Indonézii. Stuttgartská zoologická záhrada koordinuje európsky program udržiavacieho chovu babirusov.

Ostatné komentáre

Napriek vonkajšej podobnosti nedávne štúdie fosílií naznačili, že babirusa môže byť v skutočnosti užšie príbuzná hrochom ako ošípaným. Porovnanie anatomických znakov (napr. srdca) však ponúka dôkaz o opaku (MacDonald, 1994). Často sa zaraďuje do vlastnej podčeľade Babyrusinae. Predpokladá sa, že jeho najbližším príbuzným je európske prasa, ktoré vyhynulo pred 35 miliónmi rokov. (Houston, 1997)

Podľa domorodej legendy si babirusa v noci zahákuje kly cez nízky konár, aby si podoprela hlavu počas spánku (alebo v nápaditejších verziách visí na stromoch, aby spala). Názov „babirusa“ znamená „prasa jeleň“, ktorý odkazuje na podobnosť jeho klov a parohov jeleňa.

psí trancing

Početné odkazy na obrázky babirusa nájdete nahttp://www.pathcom.com/~dhuffman/babirusa.html.

Prispievatelia

Ati Tislerics (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (editor), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.